are you over 18 Y.O.?

Cider & Food

In this section we discuss how cider is served as an accompaniment to food, and how its distinctive properties may be used to prepare outstanding dishes. Cider gives its own unique flavour to cooked dishes, especially to cooked meats, and its acidic nature greatly assists in tenderizing meat.

In our experimentation we have discovered that cider works particularly well when cooked with pork (expected) and with lamb (unexpected) and with turkey, in addition to cooked rice such as risotto or paella.

Some of our favourite recipes are listed here:

600 ml supa de legume
600 ml cidru de mere
ulei de masline
1/2 pachet unt
2 ceapa medii, taiata cubulete
2 morcovi mari, curatati de coaja, taiati cubulete
4 dovlecei medii, taiati cubulete
300 g orez pentru risotto
100 g de mazare congelata
100 g ardei capia taiati cubulete
6 cepe verzi, tocate
parmezan

Mod de preparare:
1. Se fierbe supa intr-o cratita, apoi se da focul mic si se mai lasa putin pe flacra. Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare si intinsa, se adauga ceapa, morcovul, dovleceii si se asezoneaza cu sare si piper. Se lasa pe foc 3 minute, apoi se adauga orezul si se mai lasa cateva minute.
2. Se adauga alternativ un polonic de supa si de cidru si se amesteca pana cand se absoarbe supa in orez. Se continua pana cand se foloseste aproape toata supa si cidrul iar orezul este moale. Cu 5 minute inainte sa fie gata, se adauga untul, mazarea si ceapa verde si se amesteca.
3. Se serveste cu parmezan ras.

1 L cidru de mere
5 buc. foi de dafin
100 g piept de porc afumat
2 cepe mari
50 buc varta murata
1 morcov
100 g orez
800 g carne gasca
piper dupa gust
sare dupa gust
2 linguri untura gasca
1 lg. cimbru uscat
1 lg boia dulce
100 ml suc de rosii
cuisoare
anason

Curatati ceapa si taiati in sferturi, iar slanina in cubulete. Se dau impreuna (carnea de gasca, 1/2 din carnea de porc si ceapa) prin robot (masina de tocat).
Se amesteca pasta obtinuta cu orezul, morcovul dat pe razatoare, cimbrul, boia, pasta de rosii, sarea si piperul, pana se omogenizeaza.
Se aseaza in cratita un pat de varza acra tocata impreuna cu bucatele de afumatura ramase. Sarmalele se ruleaza si se aseaza in straturi circulare succesive, intercaland varza tocata, foi de dafin. Se toarna cidru pana se acopera sarmalele (cam doua degete) si se adauga anasonul stelat si cuisoarele (dupa gust). Se aseaza un capac greu deasupra cratitei si se fierb molcom timp de doua ore. Cand s-a evaporat apa, se mai toarna cidru si se lasa pe foc descoperite timp de 30 minute, apoi alte 30 de minute in cuptor la 180 grade.

6 mere
4 cepe
cidru de mere
sare
piper
chimen pudra
cuisoare

Se toaca ceapa marunt si se rad merele. Intr-o tava unsa cu ulei se pune ceapa tocata si merele rase peste care se aseaza bucatile de ceafa. Se adauga dupa gust sare, piper, chimen pudra si cuisoare iar apoi se toarna cidru pana la nivelul carnii. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor la 180*C pana se face carnea. Se indeparteaza folia si se mai lasa la cuptor 20 min pana cand mai scade sosul si se rumeneste carnea.

In France cider is served as an accompaniment to crepes, both savoury and sweet. We like this combination, however the appeal of cider as an accompaniment to food is much larger than this.

In Spain it is served with a platter of tapas including jamon (cured ham), and goats cheese.

Our dry and medium dry apple ciders are an ideal compliment to fish, risotto and paella dishes, pasta, chicken, and pork, and goats cheese. Their soothing properties go well with spicy Asian cuisines, particularly Indian, Pakistani, Thai, and Chinese.

Our medium sweet cider is an ideal compliment to desserts, foie gras, and cakes.