In sectiunea aceasta vom discuta despre cum poate cidrul acompania mancarea, dar si cum calitatile sale extraordinare pot fi folosite in prepararea unor retete fantastice. Cidrul imprumuta aroma sa unica atunci cand ajuta la gatirea multor feluri de mancare iar personalitatea sa acida ajuta de minune in fragezirea carnii.
Am descoperit din proprie experienta ca cidrul se potriveste in special carnii de porc si ne asteptam la asta, insa nu ne asteptam sa se armonizeze atat de bine cu cea de miel. Bineinteles, se poate gati cu cidru carnea de curcan sau orezul, fie el sub foma de risotto sau paella.
Unele dintre retetele noastre favorite sunt aici (click):
6 mere
4 cepe
cidru de mere
sare
piper
chimen pudra
cuisoare
Se toaca ceapa marunt si se rad merele. Intr-o tava unsa cu ulei se pune ceapa tocata si merele rase peste care se aseaza bucatile de ceafa. Se adauga dupa gust sare, piper, chimen pudra si cuisoare iar apoi se toarna cidru pana la nivelul carnii. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor la 180*C pana se face carnea. Se indeparteaza folia si se mai lasa la cuptor 20 min pana cand mai scade sosul si se rumeneste carnea.
1 L cidru de mere
5 buc. foi de dafin
100 g piept de porc afumat
2 cepe mari
50 buc varta murata
1 morcov
100 g orez
800 g carne gasca
piper dupa gust
sare dupa gust
2 linguri untura gasca
1 lg. cimbru uscat
1 lg boia dulce
100 ml suc de rosii
cuisoare
anason
Curatati ceapa si taiati in sferturi, iar slanina in cubulete. Se dau impreuna (carnea de gasca, 1/2 din carnea de porc si ceapa) prin robot (masina de tocat).
Se amesteca pasta obtinuta cu orezul, morcovul dat pe razatoare, cimbrul, boia, pasta de rosii, sarea si piperul, pana se omogenizeaza.
Se aseaza in cratita un pat de varza acra tocata impreuna cu bucatele de afumatura ramase. Sarmalele se ruleaza si se aseaza in straturi circulare succesive, intercaland varza tocata, foi de dafin. Se toarna cidru pana se acopera sarmalele (cam doua degete) si se adauga anasonul stelat si cuisoarele (dupa gust). Se aseaza un capac greu deasupra cratitei si se fierb molcom timp de doua ore. Cand s-a evaporat apa, se mai toarna cidru si se lasa pe foc descoperite timp de 30 minute, apoi alte 30 de minute in cuptor la 180 grade.
600 ml supa de legume
600 ml cidru de mere
ulei de masline
1/2 pachet unt
2 ceapa medii, taiata cubulete
2 morcovi mari, curatati de coaja, taiati cubulete
4 dovlecei medii, taiati cubulete
300 g orez pentru risotto
100 g de mazare congelata
100 g ardei capia taiati cubulete
6 cepe verzi, tocate
parmezan
Mod de preparare:
1. Se fierbe supa intr-o cratita, apoi se da focul mic si se mai lasa putin pe flacra. Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare si intinsa, se adauga ceapa, morcovul, dovleceii si se asezoneaza cu sare si piper. Se lasa pe foc 3 minute, apoi se adauga orezul si se mai lasa cateva minute.
2. Se adauga alternativ un polonic de supa si de cidru si se amesteca pana cand se absoarbe supa in orez. Se continua pana cand se foloseste aproape toata supa si cidrul iar orezul este moale. Cu 5 minute inainte sa fie gata, se adauga untul, mazarea si ceapa verde si se amesteca.
3. Se serveste cu parmezan ras.
Cu ce se mananca cidrul? In Franta, acompaniaza clatitele (crepes), fie ele dulci sau sarate. Ne place combinatia, dar folosirea cidrului de mere cu mancare este mult mai vasta de atat.
In Spania, este servit cu un platou de tapas-uri care include sunca maturata si branza de capra.
Cidrurile noastre seci si demiseci sunt ideale alaturi de peste, risotto si paella, paste, pui, porc si branza de capra. Pe de alta parte, proprietatile sale de calmant al papilelor il recomanda pentru bucataria condimentata asiatica, in special cea indiana, pakistaneza, tailandeza si, bineinteles, chinezeasca.
Cidrul nostru demidulce este ideal pentru deserturi, foie gras si prajituri.