Povestea Clark’s Cider incepe imediat dupa intrarea in noul mileniu cand Alan Clark, un scotian din Edinburgh, si-a inceput relatia cu Romania si a intemeiat aici o familie. A fost dragoste la prima vedere iar aceasta iubire s-a nascut pentru tot ce este autentic in spatiul romanesc, de la oameni la toate darurile pe care pamantul ni le da. Merele din Leresti, de langa Campulung, i-au adus aminte de soiurile pe care le stia din Scotia. Nu dupa mult timp a inceput sa experimenteze, facand cu mainile lui cidru natural din merele care cresteau in gradina familiei. Gustul i-a placut mult. Dar mult, mult mai important este ca le-a placut si prietenilor lui… Curand a devenit bautura lor preferata la petreceri si intalniri.
Ca de exemplu la petrecerea Anului Nou 2013, cand oricine putea sa-si toarne, la draft, cidrul experimental. Alan a recomandat livrarea a doua butoaie de 30 de litri, insa proprietarul barului a fost sigur ca unul va ajunge. La putin timp dupa miezul noptii primul butoi deja se terminase si il puteai vedea pe Alan gasindu-si cu greu loc prin multimea care plutea pe valuri de euforie si bunastare pentru a aduce din masina al doilea butoi. Un lucru foarte dificil, mai ales cand esti imbracat in kil.
Asa se nastea Clark’s Cider, primul cidru romanesc adevarat, care vine cu o istorie personala plina de pasiune pentru natura si oamenii Romaniei. Scopul nostru este, pur si simplu, sa producem un cidru atat de bun incat Alan sa poata sa il ofere prietenilor cu mandrie si de acum inainte.
Suntem, deci, exaltati sa va oferim un cidru facut 100% din mere romanesti, selectate de Alan si sortate, spalate, macinate si fermentate cu cea mai mare grija la Cidraria noastra din Leresti.
Daca tocmai citesti cuvintele astea esti, probabil, curios sa incerci cidrul nostru adevarat. Atunci iti sugeram sa petreci o seara in care sa bei doar Clark’s Cider si apoi sa ne povestesti experienta ta.
Clark’s Cider, facut doar din suc de mere, se serveste cel mai bine rece, de la frigider. Nu recomandam sa il consumati cu gheata pentru ca s-ar dilua aroma sa autentica si v-ar impiedica sa apreciati pe de-a-ntregul gustul sau de mere. Turnati un pic de cidru in pahar si lasati restul in sticla, il va pastra rece mai mult timp. Daca afara este cald si paharul se incalzeste prea repede, de exemplu vara pe terasa de langa plaja, cateva cuburi de gheata ar putea fi acceptabile.
Gama acoperita de cidrul nostru incepe cu cel sec, care contine foarte putin suc de mere nefermentat. Cel demisec este un pic mai dulce, iar mai mult decat el - cel demidulce. Toate sunt facute 100% din suc pur de mere care fermenteaza pana ofera un continut de alcool intre 7.0 si 8.0%. Dulceata reziduala variabila provine de la sucul nefermentat. Pentru a reduce alcoolul la 5% sau mai mult, cum fac multe “cidruri”, ar trebui sa adaugam apa iar asta ar tulbura aroma.
Cidrul nostru este ideal pentru orice fel de adunare sociala, in interior sau exterior, fie ca vorbim de o intalnire cu prietenii la terasa, de un bar intim, un club de noapte, o petrecere, de un gratar sau o nunta. Pentru mancare recomandam cidrul de mere sec sau demisec, care se potriveste perfect cu salate, peste, pui, porc, branza de capra, risotto si paste. Cidrul demidulce merge foarte bine cu deserturi sau foie gras. Urmariti site-ul nostru si pagina de Facebook din cand in cand pentru a descoperi si sortimentele in serie limitate.
Am inceput prin a produce cidru in butoaie de 50 de litri, cu mere culese de noi si presate in teascul preotului din sat. Acum facem cidrul cam la fel, la o scara mai mare, dar cu mai multa grija.
Facem asta in Cidraria Clark’s, in Leresti, judetul Arges, la poalele Carpatilor. Zona e cunoscuta pentru aerul curat si respectul pentru natura.
Cidrul nostru e produs din mai multe soiuri de mere romanesti, selectate cu atentie, in fiecare an. Cautam o combinatie specifica de arome complexe, iar alegerea finala este mereu facuta in functie de vreme si de ce aduce natura in acel sezon. Merele selectate sunt transportate in ladite de lemn la Cidraria Clark’s si sunt sortate de mana pentru a indeparta frunzele, vreascurile, merele stricate si alte impuritati. Le lasam sa devina coapte in mod natural inainte de a le introduce, prin curea, spre spalator, unde sunt curatate prin periere usoara in apa proaspata. Apoi sunt macinate si presate pentru a extrage sucul, care este filtrat pentru a indeparta eventuale bucatele de mar si transferat in vasul de fermentare. Cidrul ramane acolo pana zaharul din suc fermenteaza si devine alcool. Apoi este mutat intr-un vas nou, separandu-l de depunerile ramase in urma fermentarii. Dupa cateva luni de maturare este gata sa fie amestecat in functie de arome si imbuteliat.
Din cand in cand producem editii limitate de cidru, de exemplu cidru de mere cu aroma de soc sau de fructe de padure. Acestea sunt preparate prin extragerea aromei din flori sau fructe pe care le colectam din zona si apoi le adaugam cidrului din mere, care astfel ramane 100% natural.